Long time no heard

Disillusion – Ayam

Țară: Germania
Gen: Melodic/ Death Metal Progresiv
Casă de discuri: Prophecy Productions
Dată de lansare: 4 noiembrie

Formată în 1994, Disillusion din Leipzig, are la activ 4 albume de studio: „Back to Times of Splendor” (2004), „Gloria” (2006), „The Liberation” (2019) și „Ayam”, cel mai recent material lansat. Disillusion abordează un avant-garde melodic death metal, în timp ce contorsionează acusticul, ambientalul și simplitatea, în întunecat, misterios și toate fațetele pe care metalul extrem poate să le ofere. Desigur, este progresivul care oferă această libertate, cu o trecere de la Opeth și Katatonia, către Bloodbath și Edge of Sanity.

Pe Ayam, soundul unic și clar a fost pus în evidență de producătorul Jens Bogren (Opeth, Katatonia, Moonspell) care a ținut să scoată în evidență anumite aspecte, precum vocea solistului Andy Schmidt. Cu riffuri de chitară și influențe post-rock, Driftwood, Longhope și The Brook pun pe tavă tot ce e mai melancolic și sensibil, Am Abgrund și Tormento scot la înaintare vocea aspră și dezlănțuie blastbeat-urile, pe când Abide the Storm se luptă pentru titlul de regină a albumului, cu toate ingredientele în buzunar și ceva în plus, un pasaj subtil cu trompetă.

Haavard – Haavard

Țară: Norvegia
Gen: Neofolk
Casă de discuri: Prophecy Productions
Dată de lansare: 5 noiembrie

Håvard Jørgensen este un compozitor, chitarist și vocalist care a contribuit în mai multe trupe și proiecte de-a lungul timpului, începând cu anii ’90. Printre acestea se numără Satyricon, Ulver, Myrkur, Snøhvitt și genurile muzicale abordate variază de la black metal la pop/rock. Primul album solo al acestuia abundă de influențe Uulver, Agalloch și Unreqvited, care se axează pe partea delicată a instrumentalului.

Pe Haavard auzim un black metal dezbrăcat de extreme până la originile sale atmosferice, melodioase, cu un cor de chitări acustice și un drum lin prin toate peisajele Norvegiei. Accente neoclasice și elemente folk ne atrag în această horă în jurul și prin pădurea deasă, pe lângă pârâu & luminiș, iar melodii precum Printemps, Heartwood, Oberon, The Chase, Emmanuelle, Niende Mars și Athena ne sunt companionii muzicali de fundal potriviți. Iar pentru un ritual hipnotizant cu efect meditativ, Håvard apelează pe Mot Soleglad la Kristoffer Rygg, vocea Ulver.

OAK – The Quiet Rebellion of Compromise

Țară: Norvegia
Gen: Dark Rock/ Metal Progresiv
Casă de discuri: Prophecy Productions
Dată de lansare: 11 noiembrie

Simen Valldal Johannessen (tobe), Sigbjørn Reiakvam (bass), Øystein Sootholtet (chitară) și Stephan Hvinden (voce), cei 4 membri Oak au un background muzical care fluctuează de la pian clasic la electronic, progresiv & hard rock, cu referințe la scena alternativă, o combinație care îi face să iasă din anonimat. Fan Lost in Kiev, pg.lost, Voyager și poate ai auzit din întâmplare și Blaue Blume? Oak e pentru tine!

Trupa dispune de o discografie micuță, care însă impresionează prin unicitate: „Lighthouse” (2013), „False Memory Archive” (2018) și recentul „The Quiet Rebellion of Compromise”. Albumul este electronic, alternativ & atmosferic și pus în valoare de vocea superbă a lui Stephan Hvinden, care se poate auzi pe piese mele preferate: Dreamless Sleep și Sunday 8 Am, odă somnului și a trezitului devreme dimineața și Paperwings, cu pian, efecte vocale și Vola vibes.

Sammal – Aika laulaa

Țară: Finlanda
Gen: Retro Progresiv Rock/ Psihedelic
Casă de discuri: Svart Records
Dată de lansare: 18 noiembrie

Sammal sunt un trio finlandez cu un stil muzical care nu se încadrează imediat în normele scenei de prog. Muzica lor este ca un mușchi sălbatic (așa cum se traduce numele trupei), un prog cu o patină retro, mult psihedelic, apoi jazz și niște ingredinte heavy stoner. La prima audiție îmi aduc aminte de Vintage Caravan și Naxatras, dar și de câteva trupe clasice precum Camel, Gentle Giant, Jethro Tull și the Allman Brothers.

„Aika laulaa” este ceva deosebit, un retro prog psihedelic nebun și vibrant, cântat în suedeză și finlandeză, care explorează teritoriile anilor `70. Piesele sunt încărcate de energie și linii de chitară drăguțe, melodioase, precum intro-ul de pe On aika laulaa, realizat de Jura Salmi. Vocea lui Janu Kiviniemi este și ea din același peisaj folk, relaxat, dar suficient de puternică cât să țină piept bătăilor de tobe realizate de Tuomas Karivaara. Alte melodii care mi-au atras atenția sunt λ, Sehr kryptisch, Katse vuotaa și På Knivan.

Threshold ‘Dividing Lines’

Țară: Anglia
Gen: Metal Progresiv
Casă de discuri: Prophecy Productions
Dată de lansare: 18 noiembrie

Threshold par să nu dea greș cu formula inteligentă & memorabilă, folosită de-a lungul carierei, încă de la intrarea pe scena prog-metal, în UK 1993. Drept cele mai apreciate albume putem enumera „Clone” (1998), „March of Progress” (2012) și „Legends of the Shire” (2017), iar Threshold se pot mândri cu 12 albume la purtător, inclusiv ultimul material discografic, „Dividing Lines”.

Încă din începutul „Dividing Lines”, Haunted lovește cu un sound puternic, catchy & recognoscibil și cu vocea lui Glynn Morgan care mușcă din primele versuri compunse într-o notă nu tocmai optimistă: „Lost faith in the human race/ Lost hope in the ever after/ You got burned everywhere you turned/ You touched fire like a salamander”. Hall Of Echoes strălucește cel mai tare pe „Dividing Lines”, timp de 6:18 minute și surprinde la minutul 4:20 cu un mozaic polifonic dat de tune-ul chitării, un efect cu care ne-a obișnuit și John Petrucci (Dream Theater). Alte diamante ale albumului sunt Silenced, The Domino Effect și The King of Nothing.

AntimatterA Profusion of Thought

Țară: Anglia
Gen: Goth/Rock Progresiv/ Dark Ambient
Casă de discuri: Music In Stone
Dată de lansare: 18 noiembrie

Antimatter sunt un duo rock din UK, al cărui stil muzical este presărat cu art rock, prog, metal, folk, shoegazer și brit pop. Încă de la începuturile sale, Antimatter folosește acorduri atmosferice pe care le recomand cu drag fanilor post-metal, post-rock și prog metal, dar și ascultărilor de Anathema, Porcupine Tree și Katatonia.

„A Profusion of Thought” este un material demn de atmosfera lunii noiembrie, întunecat, ambiental, dar cu răbufniri metalice. Drept exemplu, pe Breaking the Machine vibratoul solistului se tânguie pe un ritm cuminte de chitară, pe când Kick the Dog este neastâmpărată, dezlănțuită și pur și simplu plină de energie ritmică. La Entheogen auzim și nuanțe de grunge, dar și voce feminine subtile care se împletesc perfect într-un ocean de sunete. O tehnică folosită încă de la primele albume ca „Saviour” (2001) sau „Lights Out” (2003), prin care se creează o ambianță stranie, specifică Antimatter.

Elder ‘Innate Passage

Țară: SUA
Gen: Stoner/ Doom/ Rock Progresiv
Dată de lansare: 25 noiembrie

Stoner, doom, post-rock, progresiv? Elder le poartă pe toate pe toate pe degetele și îi vin mânușă, precum lui Thanos. Formată în 2005 în Boston, Massachusetts, Elder este un trio care îmbină riff-uri colosale cu peisaje sonore melodice & sonice. Trupa a progresat enorm de-a lungul timpului și după „Elder”
(2008), „Dead Roots Stirring” (2011), „Lore” (2015), „Reflections of a Floating World” (2017), „Omens” (2020) și split-albumul cu Kadavar: „Eldovar – A Story of Darkness & Light” (2021), lansează avangardistul „Innate Passage”.

„Innate Passage” abundă de muzică aproape ireală, care te bagă în transă încă de la primele acorduri. În această aventură hipnotizantă cu melodiile Catastasis, Endless Return, Coalescence, Merged in Dreams – Ne Plus Ultra și The Purpose, avem parte de stoner ambiental, space metal, solo-uri de chitară impulsive, tobe explozive, riff-uri groovy, clape versatile. Toate elementele unui vis frumos sau un moment de destindere după o zi grea.

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply