În ultima vreme oamenii sunt tot mai încrâncenați, trec pe stradă văzându-și de rutina zilnică, fără să observe micile detalii care ne fac viața puțin mai frumoasă: un copac înflorit, ploaia ce se prelinge pe geamul tramvaiului, un apus care mângâie pielea, ploapele și ochii, lumea. Muzica a fost și este mereu liantul, cea care aduce mai aproape toate lucrurile astea, care lipește cioburi și întregește inimi și care reușește să ne transporte la muncă și înapoi acasă. Călătorim mai ușor cu muzică în căști, plutim parcă din punctul A în punctul B și câteodată și spre alte locuri.

Și pentru că îmi place să-mi las imaginația să zburde și să-mi regizez propriul film în drumul meu spre casă, sunt mereu în căutarea playlistul perfect. Recent am mai adăugat câteva albume-soundtracks potrivite, astfel că: dacă vreau o plimbare plină de nostalgie adolescentină pun „The Bitter Truth” de la Evanescence, dacă am nevoie de o detașare către vibe-ul concertelor de altă dată pun „Straight Line” de la Vola, iar dacă vreau o notă de melancolie adaug „Escape of the Phoenix” de Evergrey. Dacă vreau să-mi creez niște cadre la fel de personale, însă către o sferă ficțională, mai încărcată de imaginație, atunci apelez la albume instrumentale, precum: „Ghost Tapes #10” de God Is An Astronaut, „And The Raging Winds Do Blow” de Where Mermaids Drown, „G_d’s Pee AT STATE’S END!” de GY!BE sau „Retrofuture Caveman” de la Methadone Skies.

Cu cea din urmă, o trupă de stoner și psihedelic autentic din Timișoara, Prog Notes a avut plăcerea să discute în 2019, cu prilejul lansării „Different Layers of Fear” (2019), un material care adaugă un strat de post metal și rock, peste clasicul stoner prin care s-a remarcat trupa. Aflându-se printre puținele trupe autohtone de stoner (Roadkillsoda, Purple Caravan, Green Sheperd, Cardinal) și reprezentând cu mândrie acest segment, Methadone Skies a decis să compenseze lipsa energiei din concertele live pentru anul 2021, și ne-a venit în întâmpinare cu un nou material de ascultat pe drum, orice drum.

artwork de Mihai Manescu (aka Obsidian Nibs)

Pentru mine a fost efectiv o bucurie să ascult ceva nou, cu o paletă de genuri muzicale mult mai vastă, de la post rock și doom, la elemente progresive finisate cu riff-uri de stoner și o atmosferă visătoare, psihedelică. „Retrofuture Caveman” e genul de album care prevestește miile de călătorii făcute vara către locul muncă sau înapoi, către locul ideal de vacanță: mare-munte sau înapoi. E un însoțitor perfect, care începe cu 17 minute self titled scăldate în prima parte într-un post rock care inspiră fericire & dor de zile însorite, și în a doua parte, într-un doom distorsionat fără frică de bariere disonante, a la Electric Wizard. Ștafeta este dată înapoi post-rockului pe Infected by friendship, o melodie liniștită, pe care sunetele de chitară zboară Sakura style, precum florile de cireș la adierea vântului. Starea de visare este continuată de The Enabler, care conduce către rapid eye movement și ancorează albumul de influențele specifice Methadone Skies, după un mic debut tribal și ritmat.

Western Luv ’67, acest soundtrack de western produs și regizat de italieni, conține diverse efecte mai mult sau mai puțin repetitive, de parcă se trag mai multe duble până la jumătatea piesei când aceasta devine heavy și scăzută în tempo. Ne confruntăm din nou cu un doom metal de cea mai joasă notă: disonanțele devin pregnante, bătăile de tobe anevoioase. E greu de știut ce urmează să auzim sau ce a vrut să spună scenaristul, dar linia melodică pare captivantă, ca-ntr-un carusel amețitor al jazz-ului. When the Sleeper Awakens ne trezește la realitate cu riff-uri de stoner și un ritm mai previzibil, dar total plăcut urechilor. Din 8 minute jumătate melodia acceptă încă o dată tranziția de mijloc, când are loc bătălia între doom și post-rock. Timp de reflecție până la final și albumul e gata.

„Retrofuture Caveman” e un album născut din originile stilistice ale trupei, care îndrăznește să se desprindă des de ele și să-și deschidă aripile. Melodiile mă fac să mă gândesc la plecări trecute și viitoare, la cum va fi vremea și pe ce drumuri urmează toate aceste sonorități să mă însoțească. Sper să vă facă și pe voi să visați!

METHADONE SKIES online:
facebook.com/MethadoneSkies
methadoneskies.bandcamp.com

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

One Comment

  • Cipri Tom says:

    Corina, îmi place cum descrii călătoria prin album ! Așa am simțit și eu, da n-aș fi știut să exprim. Mulțumesc !

Leave a Reply