ZIO “Flower Torania”

Țară: Australia
Gen: Pop Metal Progresiv
Casă de discuri: Season of Mist
Dată de lansare: 25 Ianuarie

ZIO este proiectul australian pus la cale de fostul toboșar Karnataka, Jimmy Pallagrosi, care îi poartă de asemenea, sub umbrela sa, pe clăparul lui Franck Carducci, Olivier Castan, chitaristul Marc Fascia și basista Liz Hayes.

Jimmy Pallagrosi a lucrat în continuu 8 luni de zile pentru a da viață albumului „Flower Torania”, materialul de debut al trupei, despre care spune că este un album conceptual strâns legat de pasiunile sale pentru jocurile video și genul fantasy. Ca să dea o voce personajelor pe care și le închipuia părtașe la poveste, Pallagrosi a invitat două voci cu un timbru deosebit, Hayley Griffiths și Joe Payne, dar și muzicieni precum Heather Findlay (Mostly Autumn, Mantra Vega), Franck Carducci, Richard Henshall (Haken), Alex Lofoco, Cagri Tozluoglu (Karnataka) și Alphonse Alfano.

În ceea ce privește melodiile de promovare, Pallagrosi și echipa, au ales Wings Inside și X-Ray, două bucați muzicale puternice care scot cel mai bine în evidență ce are de oferit „Flower Torania”. Wings Inside cuprinde acel ingredient pe care l-a încercat și Devin Townsend anterior în muzica sa: pasaje de musical @Disney cu Frozen vibes. Dacă aici vocea celor doi – Hayley Griffiths și Joe Payne se împletește cu sunetul clapelor și rezultă un pop prog catchy și glam, pe X-Ray aceștia par în alertă, contra cronometru, dar în tandem cu tobele lui Jimmy Pallagrosi.

ZIO online:
http://ziosite.com
https://www.facebook.com/JimmyPallagrosiZIO/

…And they will know us by the trail of dead “X: The Godless Void and Other Stories”

Țară: US
Gen: Rock Alternativ/ Rock Progresiv
Casă de discuri: InsideOut Music
Dată de lansare: 17 Ianuarie

Grupul de american rock alternativ Trail of Dead revine la 5 ani de la ultima lansare, cu al zecelea material de studio, numit „X: The Godless Void and Other Stories”. În 2018, după ce Conrad Keely s-a întors din Cambodia înapoi în Austin, orașul de proveniență al trupei, a început munca pentru noul album. Expansiv și elaborat, dar deloc ostentativ, albumul păstrează din gustul tradițional Trail of Dead, care conține un sunet sălbatic și grunjos caracteristic Sonic Youth, dar și imnuri simfonice specifice Rush. De asemenea, Jason Reece menționează Talk Talk și Killing Joke ca influențe principale.

Pe Something Like This se simte dorința lui Keely de reconectare cu muzica, iar versurile existențiale și instrumentalul melancolic aruncă ascultătorul în bula sonorităților alternative din anii 90, reprezentate de trupe precum Soundgarden, R.E.M., Radiohead, Smashing Pumpkins și The Cranberries etc. Piesa Don’t Look Down se întoarce de asemenea cu 20 de ani în urmă la momente vulnerabile din viață și le însoțește cu pași grăbiți de tobe și intensități vibrante și efervescente de chitară.

Amintirile adolescentine răsar odată cu fiecare melodie “X: The Godless Void and Other Stories” și, deși Trail of Dead nu reinventează roata, Keely face niște remarci constructive, pe cât de actuale, pe atât de triste: „Compun muzică pop, doar că nu se regăsește în Top 20”; „Este muzica pop care mi-aș fi dorit să fie la radio, muzica pop cu care aș fi crescut.”

TRAIL OF DEAD online:
http://trailofdead.com
https://www.facebook.com/andyouwillknowusbythetrailofdead/
https://www.instagram.com/realtrailofdead/

Adrian Tăbăcaru “Lucifer – A Rock Opera”

Țară: România
Gen: Operă Prog Rock Simfonică
Dată de lansare: 15 Ianuarie

Adrian Tăbăcaru este compozitorul și muzicianul din spatele împrospătării poemului scris de Mihai Eminescu. Scos de la naftalină de Ioana Ieronim, tradus de Dimitrie Cuclin și interpretat de o serie de muzicieni de seamă, poemul se transformă în soundtrackul perfect, o operă rock progresivă autohtonă fresh, cum nu am mai ascultat din ’87 încoace.

Piesa mea favorită este Longing for the Star, o dată pentru vocea cristalină a Mariei Hojda și pentru acompaniamentul lui Răzvan Krivach, apoi pentru varietatea instrumentelor care încropesc un drum lin și simplu. Acestea lasă vocile să pășească în prim-plan și să pronunțe clar, răspicat și cu un accent cât se poate de românesc: Cătălin&Cătălina.

Beyond Infinity, o bucată foarte vizuală, amintește de recitările trupei Omnia din Edgar Allan Poe sau de vocea gravă a lui Sir Christopher Lee pe melodiile Rhapsody of Fire. Drumul este deschis mai departe de clape de orgă și tobe de fanfară, iar ascultătorul este însoțit de imaginile animate realizate de Costin Chioreanu.

Asking the Void este o altă preferată, aici vocea feminină se întretaie cu una guturală, iar instrumentele de suflat fac pereche bună cu percuția. A Valediction – Forbidding Mourning amintește de stilul Genesis, în timp ce Conclusio se remarcă prin vocea baritonală a lui Dominic Cristea.

LUCIFER – A ROCK OPERA online:
http://www.lucifer-rockopera.com
https://www.facebook.com/LuciferRockOpera/

MOON HALO “Chroma”

Țară: UK
Gen: Rock/ Pop Progresiv
Dată de lansare: 13 Ianuarie

Moon Halo este un proiect nou alcătuit din Iain Jennings (Mostly Autumn) la clape, Marc Atkinson (Riversea) la voce și David Clements (Riversea) la bass, cu Alex Chromarty (ex-Mostly Autumn/Riversea) la tobe și Martin Ledger (Heather Findlay Band) la chitară. De asemenea, pentru albumul de debut Chroma, au fost invitați și muzicienii Anne-Marie Helder, Olivia Sparnenn-Josh, Janine Atkinson, Tammy Pawson și Micky Gibson.

Chroma este un material simplu, care evoluează natural și posedă una dintre cele mai calde voci, produse de Marc Atkinson. The Web este deschisă de un tril de chitară post-rock care se transformă într-o melodie condusă de clape și voce. Seventh Heaven are un aer visător și acordă din nou aportunitatea chitării bluesy și vocii lui Marc să se afle în prim-plan.

Rise Up se mulează pe o structură mai funky, care amintește de Daft Punk și de lumina globului disco și la fel se întâmplă și pe Seize the Day. Restul materialului Chroma este la fel de divers și oferă delicii de la momente agonizante (Chroma) la elemente country presărate (What’s Your Name).

MOON HALO online:
https://www.facebook.com/MoonHaloMusic/
http://www.moonhalomusic.co.uk

Toundra “Das Cabinet des Dr.Caligari”

Țară: Spania
Gen: Post Rock Instrumental
Casă de discuri: InsideOut Music
Dată de lansare: 28 Februarie

Toundra s-au născut din cenușa trupei de hardcore NACEN DE LAS CENIZAS, au renunțat la voce și s-au concentrat pe chitară, bass și tobe. Intrați în ritm de post rock atmosferic instrumental, membrii trupei au debutat în 2008 cu un material self-titled, înregistrat de Carlos Santos (ex-Terroristars) la Sandman Studios și produs la Studio Tailor Maid în Sweden de Peter IN DE BETOU (Arch Enemy, Opeth).

Discografia spaniolilor mai cuprinde și „Toundra II”(2010), „Vortex” (2018) și nou lansatul „Das Cabinet des Dr.Caligari”. Nu este un secret că trupele de post-rock incorporează pasaje cinematografice în interiorul muzicii, așa cum nu este un secret faptul că „Das Cabinet des Dr.Caligari” este un film cu o energie vizuală puternică. Așadar Toundra se inspiră din această peliculă și conferă unor cuvinte ca autoritarism și inteloranță niște sunete potrivite.

II. Akt conferă acel sentiment de anticipație extrem de plăcut, în timp ce, pe III. Akt se lovește hotărât gongul, apoi se alternează notelele de pian cu cele de chitară și cu starea de suspans. Experimental, melodios, înfricoșător, straniu sunt câteva cuvinte care ar putea să definească albumul Toundra, soundtrackul pe care Cabinetul Doctorului Caligari nu l-a avut. Un fel de muzica întâlnește filmul.

TOUNDRA online:
https://www.facebook.com/toundra/
http://www.toundra.es

Psychotic Waltz “The God-Shaped Void”

Țară: USA
Gen: Metal Progresiv
Casă de discuri: InsideOut Music
Dată de lansare: 14 Februarie

Pionierii și inovatorii americani ai metalului progresiv Psychotic Waltz, cunoscuți inițial ca Aslan și înființați în 1986, s-au reunit în 2010 cu Steve Cox la chitară, ca mai apoi Dan Rock să-l înlocuiască pe Steve Cox și Devon Graves să se alăture trupei, cu scopul de a reface lineup-ul original. Astfel, cu un lineup complet și un nou deal cu InsideOut Music, trupa lansează mult așteptatul album de studio, al cincilea la număr și primul în 23 de ani, numit „The God-Shaped Void”.

Back to black conține riff-uri à la Iron Maiden, dar și voce asemănătoare, pare că Bruce Dickinson este modelul de urmat pe această melodie. Solourile victorioase spun o poveste despre vicii. Back to black amintește și de AC/DC totodată, pare să fie un laitmotiv care doreste să sărbătorească trupele de rock clasic.

While The Spiders Spin vorbește mai clar despre dependență, iar în clipul filmat în București este prezentată tentația tehnologiei și cum, în special artiștii și oamenii creativi, sunt prinși în mrejele sale ca musca în pânza de păianjen. Melodia ne vrăjește din start cu acorduri de chitară acustică, care amintesc de celebrul sound Ritchie Blackmore, iar mai apoi ni se dezvăluie printr-un zid sonor heavy, în care chitara cu ale sale riff-uri și solo-uri este prezentă la tot pasul.

Versurile melodiei All the bad man sunt despre efectele devastatoare pe care le au oamenii în poziții de putere asupra lumii: războaie, minciuni, ascunderea adevărului etc. Clipul creat de Costin Chioreanu ilustrează toate aceste aspecte, în timp ce instrumentalul creează un fundal potrivit, prin jocul de bețe al percurționistului Leggio și vocea nazală a lui Graves.

SPYCHOTIC WALTZ online
http://psychoticwaltz.com
https://www.facebook.com/PsychoticWaltzOfficial/

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply