Voyager “Colours in the Sun”

Țară: Australia
Gen: Pop Metal Progresiv
Casă de discuri: Season of Mist
Dată de lansare: 1 Noiembrie

Voyager este o trupă de metal progresiv din Perth, Australia. Care a lansat din 1999 până acum 7 albume, 5 single-uri și 15 clipuri și s-a clasat cu albumul „Colours in the Sun” în Top ProgNotes 2019 pe locul 14 ( despre acest subiect vom afla mai multe în următorul articol PN).

Încă de la lansarea single-ului Sober, muzica Voyager purta cu sine elemente vintage pop ale anilor 80-90, iar singurul lucru schimbat pe parcurs este diminuarea tăișului heavy. Așadar, pe ultimul material discografic Daniel Estrin se echipează cu keytar-ul său pe care îl testează și în începutul piesei Colours. Muzica e ca un polaroid ce livrează instantanee colorate și bogate în sunet: sintetizator, samples și un sound de anii 80 cu a-ha vibes.

Pe „Colours in the Sun”, Brightstar debutează cu o perdea de sunete de clape, un clinchet foarte ușor de asociat cu licărirea stelelor. Cea mai strălucitoare stea este însă Entropy, un featuring cu Einar Solberg, vocalistul Leprous, care vine ca un hidden gem/ bonus track sau cu o încununare, altfel spus, a ambelor eforturi din anul 2019: Colours in the Sun și Pitfalls.

VOYAGER online:
https://www.facebook.com/voyageraustralia/
https://www.voyagerau.com/

Wilderun “Veil of Imagination”

Țară: USA
Gen: Progresiv Simfonic/ Folk/ Death Metal/ Rock
Dată de lansare: 1 Noiembrie

Construit de Evan Berry în 2008 și gândit ca o contopire între prog, folk și muzică orchestrală, Wilderun s-a bucurat abia în toamna anului 2012 de o primă lansare, cu albumul „Olden Tales & Deathly Trails”, a urmat apoi în 2015 „Sleep at the Edge of the Earth”.

Al treilea album, „Veil of Imagination”, lansat anul trecut, vine să întărească poziția grupului din Massachusetts pe scena progresivului și să realizeze o nouă demonstrație de metal ce întâlnește sublimul. Materialul discografic îmbrățișează grandoarea folkului și, în timp ce asupra sa sunt asmuțite elemente hotărâte de melodic death metal, se așează sub aripa blajină, dar protectoare a metalului simfonic.

O melodie foarte potrivită cu contrastul vreme de afară-anotimp, The Imaginable Zero Summer are ingrediente bine potrivite și aranjate de Evan Berry: de la taifunul de blast beat-uri și vocea death metal care mătură frunzele și spală șoselele, la valsul cu chitară acustică, vioară și voce mieroasă. Piesa este astfel un exercițiu de compoziție îndrăzneață, prin paralela făcută cu muzica Opeth, Eluveitie și Wintersun și păstrarea totodată a propriei identități.

WILDERUN online:
https://www.facebook.com/OfficialWilderun/
http://wilderun.bandcamp.com

Lunar “Eidolon”

Țară: USA
Gen: Rock/ Metal Progresiv
Casă de discuri: Divebomb Records
Dată de lansare: 8 Noiembrie

Lunar este un proiect fondat în 2013 în Sacramento, de Alex Bosson (tobe) și Ryan Erwin (chitară). După înregistrarea primului EP și recrutarea membrilor Ryan Price (bass) și Chandler Mogler (voce) pentru lansarea în 2017 a primul album ce include și 17 muzicieni invitați, are loc moartea chitaristului Erwin. Marcat de acest eveniment Bosson scrie bucăți muzicale inspirate și le întrețese pentru a forma albumul „Eidolon”.

Sentimental pe de-o parte, „Eidolon” conține melodii precum Confort, o baladă ce începe cu o chitară acustică și o voce caldă și vibrantă ce amintește de James LaBrie pe The Silent Man, Through Her Eyes sau Surrounded. Iar amintirea Dream Theater, este însoțită și de aportul adus de Richard Henshall de la Haken, care acordă și mai mult farmec melodiei prin al doilea solo de chitară și un pasaj tensionat de susținere.

Pe de altă parte „Eidolon” este mânios și heavy precum Hypnotized, care la o durată de numai 6 minute reușește să reunească 3 instrumentiști recunoscuți și să abunde de complexitate: un solo electric de vioară executat de Ben Karas (Thank You Scientist), un solo de clape în regia lui Diego Tejeida (Haken) și un solo de chitară stăpânit de Taylor Washington (Paladin). Chandler se ridică la nivelul tuturor membrilor invitați (de la trupe precum Haken, Leprous, Thank You Scientist, Fallujah etc.) și continuă să impresioneze cu vocea sa.

LUNAR online:
http://lunarbandofficial.bandcamp.com https://www.facebook.com/Lunarbandofficial/

The Night Watch “An Embarrassment of Riches”

Țară: Canada
Gen: Metal Progresiv Instrumental
Dată de lansare: 15 Noiembrie

Formată în 2008, The Night Watch are ca misiune purtarea ascutătorului într-o aventură întunecată, excentrică și plină de influențe ce pornesc de la folk, black, doom, progresiv și post rock&metal și ajung la jazz, swing și muzică clasică, ca un omagiu adus formațiilor de rock progresiv clasic ale anilor 70.

„An Embarrassment Of Riches” este succesorul altor două albume lansate de trupa cu nume de pictură celebră: The Night Watch (2013) pe care se face exces de chitară clasică și instrumente cu corzi în general, iar rezultatul este un sunet duios, dar ritmat; și Boundaries (2016), care se prezintă sub forma unui single dinamic ce durează 36 minute.

Elemente folk, chitară de post rock, pedală dublă de black metal, textură clasică? Da, toate aceste haine sunt purtate de noul material discografic, „An Embarrassment Of Riches”, pe care ascultătorul regăsește atât momente de suspin, cât și momente epice de bătălie. Lupta se dă între instrumente, sentimente, săbii și pirați feroce, astfel încât se preconizează a fi o audiție plină de aventură și pericol.

THE NIGHT WATCH online:
http://thenightwatch.bandcamp.com https://www.facebook.com/TNWOfficialPage/

Franck Carducci “The Answer”

Țară: Franța
Gen: Rock Progresiv, Hard Rock, AOR
Dată de lansare: 28 Noiembrie

Alice in Wonderland, estetică, art rock, umor&teatralitate? Cam așa pot rezuma muzica și persoana lui Franck Carducci, un excelent compozitor și multi-instrumentist, care între 20 și 30 de ani a colaborat, conform Progarchives, cu peste 20 de trupe și artiști și a fost implicat în înregistrarea a 15 albume diferite.

În 2010, când a cântat în deschiderea lui Steve Hackett, a fost încurajat de acesta să-și producă un album solo și așa au apărut de-a lungul timpului: Oddity (2011), Torn Apart (2015), Tearing the Tour Apart (2016) și The Answer (2019). Excentric și eclectic, cel din urmă material este produsul unor influențe evidente și tipice rockului classic de referință al anilor 70 (Genesis, Led Zepellin, Jimi Hendrix, Gentle Giant etc.).

Ca melodie de promovare, Carducci a ales pentru „The Answer”, piesa The After Effect. Aceasta se remarcă cu începutul său printr-un efect fantomatic realizat cu ajutorul unei armoniilor vocale și a chitării, iar continuarea nu este altceva decât un rock teatral, hipnotizant și cu elemente space rock foarte bine executate de maestrul de ceremonii Carducci și colegii Jimmy Pallagrosi (tobe) și Fabrice Dutour (chitară).

FRANCK CARDUCCI online:
https://www.facebook.com/franckcarducci/
http://www.franckcarducci.com

Minimum Vital “Air Caravan”

Țară: Franța
Gen: Rock Progresiv
Casă de discuri: Musea
Dată de lansare: 17 Decembrie

Frații gemeni Thierry & Jean-Luc Payssan au creat inițial în 1983 trupa Concept, ce era influențată în principal de muzica progresivă și jazz rock, apoi în 1985, trupa Minimum Vital. De atunci universul muzical al francezilor conține următoarele albume de studio: “Envol Triangles ” / “Les Saisons Marines” CD (1985/1987), “Sarabandes” (1990). “La Source” (1993), “Esprit d’Amor” (1997), “Au Cercle de Pierre”, (1998) și “Atlas” (2004) și “Capitaines” (2009).

Pare că timpul trece foarte repede și avem tendința să omitem materialele discografice lansate în ultima parte a anului, însă nu e cazul și cu „Air Caravan”. Jean Luc Payssan (chitară, percuție și voce), Eric Rebeyrol (bass, horn), Thierry Payssan (clape, percuție, voce) și Charly Berna (tobe) au realizat un album cu un aer libertin-pirateresc, cu versuri exclusiv în limba franceză și acompaniate de felurite efecte pe clape, riff-uri jucăușe de chitară și ritmuri vesele de tobe.

Melodia King Guru, se folosește de sound-ul rockului progresiv al anilor 70 cu tradiționala claviatură, la care se adaugă fine influențe gypsy-folk asemănătoare Blackmore’s Night și Altin Gun, totul scos în evidență de un refren catchy, ușor de reținut: „Guru-guru”.

MINIMUM VITAL online:
https://www.facebook.com/minimumvital/
http://www.minimum-vital.fr

The Flower Kings “Waiting For Miracles”

Țară: Suedia
Gen: Rock Progresiv
Casă de discuri: InsideOut Music
Dată de lansare: 8 Noiembrie

Fără a fi o specialistă în subgenurile rockului progresiv, pare că am vorbit până acum despre trupe care încearcă să reamintească de cele două ”școli” de retro-prog din anii 70: Franck Carducci cu ale sale ușoare note de AOR și Wilderun, The Night Watch și Minimum Vital cu ale lor elemente de folk și jazz în mixul de retro-prog. Coincidență sau nu, la final de articol voi adăuga chiar un grup care a făcut parte și a influențat enorm acest curent, este vorba despre The Flower Kings.

Roine Stolt este cunoscut drept chitarist, vocalist și compozitor al grupurilor The Flower Kings, Transatlantic, Agents of Mercy, Kaipa DC,  pentru colaborarea cu Jon Anderson și pentru noul proiect The Sea Within. De la „Back in the Worlds of Adventures”(1995), The Flower Kings au lansat 11 albume, apoi Roine Stolt a lansat anul trecut sub denumirea Roine Stolt’s The Flower King, albumul „Manifesto Of An Alchemist”, iar în 2019 a revenit la denumirea grupului pentru o nouă apariție numită „Waiting for Miracles”.

Materialul conține două melodii de promovare: Wicked Old Symphony, o baladă siropoasă, care nu-i face neaparat dreptate, și Miracles for America pe care recunoaștem chitara lui Roine, vocea sa, iar restul este reinventat și fresh.

THE FLOWER KINGS online:
https://www.facebook.com/TheFlowerKings/
http://www.roinestolt.com

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply