Zilele care-au trecut au avut un punct de convergență în duminica alegerilor. Acum, când stăm și cântărim alegerea făcută ieri, alegem, de asemenea, să ne acompaniem gândurile cu muzică. Alegeri însă nu facem doar la 4-5 ani, din responsabilitate civic-morală, sau atunci când vrem să ascultăm muzică, ele sunt parte din dinamica felului în care timpul nostru trece. Alegem în fiecare moment să facem ceva în detrimentul altui lucru. Sau, în epoca actuală dominată de multitasking, mai multe lucruri în locul altora.

Am ales și noi, așadar, câteva noutăți ale ultimei săptămâni, deși, din punct de vedere muzical, această ultimă săptămâni e departe de a se rezuma la cele care ne-au captat nouă atenția.

De la post-rockerii Long Distance Calling am avut pe 1 noiembrie prima lor înregistrare live, Stummfilm: Live From Hamburg (A Seats & Sounds Show), care s-a păstrat în playlist o bună bucată de vreme, deși noile apariții își cereau atenția cuvenită. Din acest concert înregistrat în Hamburg [evident, nu?] să vedem primul single, On The Verge:

LONG DISTANCE CALLING – On The Verge (Live from Hamburg 2019)

Acest ostinato post-rock a rulat o bună bucată de vreme pentru a lăsa loc revelației sfârșitului de octombrie, albumul Nouă, lansat de byron.

byron – Nouă

Despre acest album, surpinzător și grav prin temele de reflexie pe care ni le impune, a scris Andrei în chiar ziua concertului de lansare de la Arenele Romane. Cei care au făcut alegerea să meargă la concertul lor din 9 noiembrie, în preziua alegerilor prezidențiale, au avut parte de o experiență de neuitat.

byron, live la Arenele Romane [foto: Miluță Flueraș]

Între timp însă, alte știri ne-au atras atenția, cum ar fi debutul britanicilor Novena, anunțat pentru începutul lui 2020. Formația de progressive metal îl are ca vocalist pe bine-cunoscutul Ross Jennings, frontman-ul HAKEN.

Novena

Departe de a fi un proiect nou, Novena debutează după ce și-au rafinat și definit mai bine stilul și abordarea ce au fost captate pe un prim EP lansat în 2016.

Tot progressive metal vine de la antipozi, din Australia, de la bine-cunoscuții Voyager, prin albumul lansat pe 1 noiembrie, Colours in the Sun. Îl puteți asculta mai jos.

VOYAGER – “Colours in the Sun” – FULL ALBUM STREAM

O altă alegere plăcută am avut de făcut zilele astea, între modern și clasic, între neo- și retro-prog. Și, ce poate fi mai plăcut ca să le ai pe ambele?

Despre noul album The Flower Kings, Waiting For Miracles, a scris Răzvan în recenzia Prog Notes ce a marcat lansarea acestuia, al treisprezecelea al proiectului inițiat de Roine Stolt, în 8 noiembrie.

Pentru că ne-a plăcut așa de mult, vă invităm să-l ascultați și voi:

The Flower Kings – Waiting For Miracles

Nu în ultimul rând, o apariție destul de recentă se bucură chiar azi [11 noiembrie n.n.] de prezența artistului în București. Jan Akkerman este prezent pe scena TNB și ne-aduce mai aproape de frumusețe, cu muzica de pe noul său album, Close Beauty. Pe care vă invităm, de asemenea, să-l ascultați împreună cu noi.

Jan Akkerman – Spiritual Privacy

Am ales, așadar, câteva dintre știrile și aparițiile recente, alegeri care ne-au asigurat fundalul sonor al ultimei săptămâni. Subiectivi dar, credem noi, pe aceleași lungimi de undă cu mulți dintre voi.

Până la următoarele alegeri, audiție plăcută și decizii cumpătate.

Cosmin

Cosmin

Atunci când nu coace vreun plan cu prietenii din fan clubul Dream Theater, este fie la Ateneu, fie cu gașca Jazz Fan Rising, fie schițează noi proiecte ProgNotes alături de cei mai buni coechipieri pe care și i-ar fi putut imagina vreodată.

Leave a Reply