După un hiatus estival, „Săptămâna“ revine cu ediția numărul 14, care este cu totul specială. Despre această a paisprezecea ediție am putea spune că marchează un moment important pentru proiectul ProgNotes. Asemeni ieșirii din copilărie la 14 ani a fiecăruia dintre noi, ProgNotes este în punctul în care intră în posesia cărții de identitate pe care, cu nedisimulată mândrie, am conturat-o de-a lungul unui an plin.

Astăzi ProgNotes împlinește, așadar, un an. Pe 23 octombrie 2018 Andrei publica interviul cu trupa Asemic, lucru care punea din capul locului în centrul preocupărilor noastre Scena Locală.

Andrei, audiat de Asemic pentru o posibilă colaborare ca percuționist

Ideea ProgNotes era în germinație încă din vară însă, când am avut prilejul oferit de ARTmania 2018 să facem interviul nostru cu Haken, cu care aveam să ne revedem.

Richard Henshall, Ross Jennings, Charlie Griffiths (Haken)

Au urmat multe alte interviuri care au dovedit că există, cum spuneam, o scenă locală vie, că avem trupe care încep să fie cunoscute nu numai în țară, și festivaluri cu audiență și participare internaționale. Am găsit astfel prieteni buni și parteneri de încredere în SoundArt Festival (și nu numai).

SoundArt vs ProgNotes = Music Wins

Finalul de an a creat contextul potrivit pentru introducerea Topului ProgNotes 2018, primit foarte bine de cititori. Prima poziție în Topul ProgNotes 2018 a fost ocupată de Riverside cu albumul Wasteland, apariție discografică ce s-a bucurat de reacții similare din partea multor publicații de profil la nivel internațional, succes comercial ce a fost urmat de un turneu de promovare ce i-a adus în martie anul acesta pe polonezi pe scena clubului Quantic, mulțumită SoundArt Festival.

Firește, prezența lor în România a oferit momentul perfect pentru ca să-i înmânăm lui Mariusz Duda trofeul ProgNotes 2018 Album of The Year, la capătul interviului pe care ni l-a oferit cu generozitate.

Mariusz Duda (Riverside) ProgNotes 2018 Album of The Year (Wasteland)

Tot la începutul lui 2019 am avut plăcerea să vorbim cu Anneke van Giersbergen, interviul pe care Corina l-a realizat dezvăluind multe lucruri inedite din cariera amplă a artistei, reflectată în albumul Symphonized apărut în noiembrie 2018.

Anneke și Residentie Orkest din Haga

Revederea cu Haken, de care spuneam mai sus, avea să se întâmple în martie, în cadrul turneului de promovare a noului lor album, Vector, ocazie cu care ProgNotes a avut deosebita plăcere și privilegiul de a găzdui un masterclass cu trei dintre cei cinci muzicieni.

Diego Tejeida, ProgNotes Keyboards Clinic

În cadrul acestei premiere pentru noi, Charlie Griffiths, Diego Tejeida și Richard Henshall au explicat, în interacțiune cu cei din audiență, multe dintre elementele care caracterizează stilul care i-a consacrat ca una dintre cele mai importante formații de metal progresiv contemporan.

Charlie Griffiths și Richard Henshall, ProgNotes Guitar Clinic

Au urmat apoi zilele ARTmania 2019 și revederea cu Dream Theater, care au revenit după 2 ani în România în turneul de promovarea al noului lor album, Distance Over Time. Ocazie cum nu se putea mai potrivită pentru o întâlnire surpriză cu cei mai pasionați fani ai trupei din filiala românească a fan clubului Dream Theater World.

Dream Theater World, Romanian chapter fan club meetup

Apropierea lui octombrie, pe lângă împlinirea primului an de activitate ProgNotes și a multor noutăți discografice despre care cu siguranță ați citit în paginile noastre, ne-a confirmat că ideea noastră de mai an a căpătat un contur bine-definit. ProgNotes are un nou condei în echipă, mânuit cu pricepere de Răzvan, al cărui debut editorial a marcat debutul solo semnat Ray Alder.


„Săptămâna pe scurt“ va continua să privească înapoi, în retrospectivele pe care le reluăm marcând acest moment de aniversare al primului an de ProgNotes, dar noi vom continua să privim înainte cu anticipare, la muzica, evenimentele și întâlnirile pe care le vom reflecta în paginile noastre.

Suntem bucuroși să vă avem alături de noi în această călătorie prin universul muzicii progresive și ne dorim să vă vedem pe cât mai mulți dintre voi la concerte.

Cosmin

Cosmin

Atunci când nu coace vreun plan cu prietenii din fan clubul Dream Theater, este fie la Ateneu, fie cu gașca Jazz Fan Rising, fie schițează noi proiecte ProgNotes alături de cei mai buni coechipieri pe care și i-ar fi putut imagina vreodată.

Leave a Reply