Seara zilei de miercuri m-a prins în Expirat, printre lumini difuze și miros de frunze de rooibos, iar concertul aniversar al trupei Orkid a adus stelele mult mai aproape și a făcut noaptea mult mai lungă. Cum s-a întâmplat, cum am simțit, puteți citi în rândurile de mai jos:

Sofia Zadar&drumul refuzului

Cântăreața Sofia Zadar a deschis concertul aniversar al celor de la Orkid chiar dinainte să înceapă a cânta, cu o filosofie subtilă sugerată chiar de numele său de scenă, un pseudonim ce s-ar traduce “Înțelepciunea (e în) zadar (în viața asta)”. În ceea ce privește muzica, modul în care se prezintă artista mă duce cu gândul la interpretările lui Tori Amos: singură pe scenă, cu un pian (piano mixer în cazul acesta), sunet atmosferic, voce&intimitate. Sala din Expirat a răsunat, plină de emoție la trilurile Sofiei, care a cântat într-un stil narativ despre sensibilitate, feminism&capitalism. Nu neapărat în ordinea asta, dar aș îndrăzni să spun că Love for the untamed a fost motto-ul concertului susținut de Sofia Zadar, pentru că, așa cum spunea o colegă și bună prietenă: “Trăim într-o lume a consumerismului, a capitalismului și multora le este greu să proceseze profunzimea.”

Blanc&strada cântecului

După interpretarea sensibilă a Sofiei Zadar, am părăsit drumul refuzului și ne-am mutat pe strada anilor 80 printre sunete de pop-rock, disco, punk, funk, alternativ, college rock și tot ce își poate dori un fan al trupei Blanc. Show-ul Blanc este parcă desprins din filmul Sing Street (2016), în care un licean de 15 ani care locuiește în Dublinul anilor 80, descoperă muzica unor trupe precum The Cure, Joe Jackson and Hall & Oates și Duran Duran, în încercarea de a-și face o trupă pentru a impresiona o fată misterioasă. Formația Blanc a surprins pe scena de la Expirat prin diversitate, cu o melodie nouă numită Head Alchemy, sonorități fidele Tame Impala, dar și “o piesă ilegală”, mai exact un cover după melodia artistei Billie Eilish, Bad Guy. Setlistul a fost încheiat cu Lipps Inc. – Funkytown.

Wake up! It’s Orkid.

Orkid au urcat și de această dată pe scenă alături de Pisica Pătrata pentru un spectacol de proiecție&creație live. Animație, lumini, sunet și: Awake. Am simțit din nou sinergia între instrumente, voce și bătăi de inimă la fiecare sunet emis și fiecare pas de dans făcut. Am ieșit din ritmul de stânga-dreapta și am intrat cu capul în distors, un Dancefloor Blues acompaniant de animațiile star warsiene realizate de Pisica Pătrată, iar Han și Leia s-au ținut în continuare de mână pe Old Snake și Standstill. Pe Stargaze am avut parte de un adevărat război al stelelor și referitor la această piesă cred că sunt foarte relevante cuvintele toboșarului Orkid, Radu: “Dansul este un element care mi se pare extrem de puternic. Videoclipul piesei Stargaze poate să ateste aprecierea noastră pentru forța acestei forme de expresie.” Am ascultat și am dansat practic pe întreg albumul Standing Still in the Dark. Orkid ne-au oferit și o melodie nouă în română, numită Cucapunzid; binecunoscuta Daily Extinction și restul e istorie.

And at the end of the day I was so OK.

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply