Numărul 13 are multiple semnificații, pentru unii este văzut ca purtător de noroc, pentru unii de ghinion. Pentru noi, asemeni multor tradiții, 13 este pragul maturității, nicidecum pricină de… triskaidekafobie — știați că există un astfel de cuvânt? Ca atare ne face plăcere să deschidem acest al 13-lea demers retrospectiv [aproape] săptămânal, cu convingerea că știrile alese de noi vă vor convinge de conotațiile pozitive ale acestui număr.

Înainte să ne luăm zborul în jurul lumii Prog și înainte de 13, merită amintit că pe 12 mai Pinholes au lansat albumul Dorumetru. Lansarea a fost insoțită de un concert în Club Control, pe 16 mai. Album poate fi găsit pe Bandcamp, împreună cu restul discografiei lor substanțiale.

Anunțat cu puțin timp în urmă, proiectul Pattern-Seeking Animals, ce reunește foști și actuali membri ai formației Spock’s Beard, au dezvăluit primul single al albumului omonim de debut, No Burden Left To Carry:

Pattern-Seeking Animals – No Burden Left To Carry

Leprous, o prezență frecventă și foarte bine primită pe scenele din România, au anunțat un turneu european pentru noiembrie anul acesta, turneu ce va promova noul album ce este în pregătire.

După cum se poate vedea, în turneul din noiembrie Leprous vor fi însoțiți de Port Noir și The Ocean. Young bloods, cum ar spune cei de la Port Noir, al căror album, The New Routine, a fost lansat pe 10 mai:

Port Noir – Young Bloods

Islandezii Sólstafir au publicat videoclipul piesei Bláfjall, extrasă de pe albumul Berdreyminn, lansat în 2017

Sólstafir – Bláfjall

Devenit deja obicei în cadrul „săptămânii“, un scurt detur australian ne aduce și de data asta ceva nou: de pe noul album Hemina, Night Echoes, ce urmează să apară pe 9 august, avem un prim single, We Will:

Hemina – We Will

Americanii Baroness au scos al treilea single de pe albumul Gold & Grey, ce urmează să fie lansat la jumătatea lui iunie.

Baroness – Throw Me An Anchor

Eloy, longeviva trupă germană înființată cu 50 de ani în urmă de Frank Bornemann, au anunțat partea a doua a operei rock The Vision, the Sword and the Pyre. Proiectul își are sursa de inspirație în legenda Ioanei D’Arc, prima parte a acestuia, lansată în 2017, bucurându-se de unanimă apreciere atât din partea criticilor cât și a fanilor. Mai multe detalii aflăm chiar de la Frank Bornemann:

Eloy – “The Vision, the Sword and the Pyre” (Part 1)

Britanicii This Winter Machine vor lansa al doilea album pe 24 iunie, acesta fiind disponibil pentru precomandă pe site-ul lor.

This Winter Machine – A Tower of Clocks

Al treilea și ultimul single de pe albumul Universal Chaos al norvegienilor
Rendezvous Point a fost lansat pe 17 mai, albumul urmând să apară pe 24 mai.

Rendezvous Point – Digital Waste

Revenind acasă, aflăm că la ediția de anul acesta a Rockstadt Extreme Fest vom avea ocazia să sărbătorim albumul formației Katatonia, Night Is The New Day, pe care aceștia îl vor cânta în întregime.

Trupa nemțeană Contraband X lansează Web Spinner, al treilea single de pe noul material discografic ce va debuta în 2019. Primul single, intitulat Blind, a fost lansat în noiembrie 2018, în timp ce a doua piesă, The End of Sanity, a fost lansată în Aprilie 2019.

Contraband X – Web Spinner

Și, ca să rotunjim lista de… 13 știri din cea de-a 13-a ediție a „săptămânii“, vă propunem o incursiune inedită în zona blues-rock, cu ajutorul lui Paul Gilbert, al cărui album, Behold Electric Guitar, a fost lansat pe 17 mai.

Paul Gilbert – Havin’ It
Cosmin

Cosmin

Atunci când nu coace vreun plan cu prietenii din fan clubul Dream Theater, este fie la Ateneu, fie cu gașca Jazz Fan Rising, fie schițează noi proiecte ProgNotes alături de cei mai buni coechipieri pe care și i-ar fi putut imagina vreodată.

Leave a Reply