„Săptămâna“ revine din vacanță. Începutul lui mai a fost marcat de sărbătoarea pascală și de tradiționala mini-vacanță de 1 mai. Prin urmare, cel mai potrivit mod de a puncta știrile din preajma sărbătorii creștine este anunțul lui Neal Morse, al cărui proiect monumental, Jesus Christ – The Exorcist, va fi lansat în 14 iunie. De pe acest material discografic în care a investit 10 ani de muncă, Morse a selectat un al doilea single, There’s A Highway:

Neal Morse – There’s A Highway

Indirect legat de Neal Morse, aflăm că britanicii Nth Ascension lansează al treilea album la sfârșitul lunii mai. Legătura cu Morse? Albumul este mixat și masterizat de talentatul Eric Gillette, chitaristul Neal Morse Band.

Nth Ascension – Stranger Than Fiction

Stranger Than Fiction continuă firul narativ început pe Clanaan Chronicles, o poveste fantastică ce a debutat pe primul album lansat în 2015, Ascension Of Kings.

Steve Hackett, despre al cărui nou album ați citit în paginile noastre, se pregătește de turneu.

Steve Hackett Band

În acest segment european ce a debutat pe 22 aprilie în Oostende, Belgia, Steve va cânta integral albumul de referință din discografia Genesis, Selling England By The Pound și Spectral Mornings, albumul său ce aniversează 40 de ani de la apariție, împreună cu piese selectate de pe cel mai recent material discografic, At The Edge of Light.

Și pentru că veni vorba de Genesis, merită menționat că albumul live Seconds Out, ce a fost înregistrat în timpul turneului Wind & Wuthering din 1977, va fi reeditat pe vinil la faimosul studio londonez, Abbey Road Studios.

Genesis – Second Out (remastered)

Al treilea și ultimul single de pe albumul Under Stars, album ce încheie trilogia Lonely Robot concepută de britanicul John Mitchell, a fost publicat cu 3 zile înaintea lansării albumului, în 23 aprilie.

Lonely Robot – Authorship of Our Lives

Facem din nou o incursiune pe continentul australian, de unde aflăm că Teramaze lansează albumul Are We Soldiers pe 21 iunie, la Mascot Label Group. În pregătirea lansării albumului, piesa Weight of Humanity a fost extrasă ca single.

Teramaze – Weight Of Humanity

Steven Wilson a revizitat albumul To The Bone și, cu aportul lui Jess Cope, cu care a mai colaborat pentru videoclipurile pieselor People Who Eat Darkness, Routine, și The Raven That Refused to Sing, a publicat un nou videoclip, pentru piesa Song of Unborn, în varianta sa live.

Steven Wilson – Song of Unborn

Rendezvous Point, proiectul norvegian ce-l are la percuție pe Baard Kolstad, bine cunoscut multora ca membru Leprous, au scos al doilea single de pe albumul Universal Chaos, ce urmează să fie lansat pe 24 mai.

Rendezvous Point – Universal Chaos

Revenim din nou la australieni, de data asta cu noutăți de la trio-ul The Omnific, al căror EP, The Mind’s Eye, lansat pe 10 mai, a fost precedat de videoclipul piesei Moonstruck. Puteți asculta întreg EP-ul mai jos.

The Omnific | Moonstruck
The Omnific – The Mind’s Eye (EP Stream)

Tot pe 10 mai a lansat și trupa autohtonă Zammorian dublul album The Theory of Absence [Pt. I], pe care îl puteți asculta mai jos.

Daniel Tompkins (TesseracT, White Moth Black Butterfly, Skyharbor) a publicat videoclipul piesei Limitless, extrasă de pe albumul său solo Castles, ce urmează să fie lansat la sfârșitul lui mai.

Daniel Tompkins – Limitless

De la britanicii Big Big Train avem un interviu amplu pentru Prog Magazine, în pregătirea lansării albumului Grand Tour:

Big Big Train interview

De pe albumul ce urmează să fie lansat pe 17 mai, Big Big Train au extras un nou single, Theodora in Green and Gold:

Big Big Train – Theodora in Green and Gold

Tarja Turunen oferă o primă mostră de pe cel de-al șaptelea album solo, In The Raw, ce urmează să fie lansat în 30 august la earMusic.

Tarja “DEAD PROMISES”

Tot prin intermediul earMusic a fost lansat pe 3 mai și albumul Shehili, al tunisienilor Myrath, pe care vă invităm să-l ascultați mai jos:

Myrath – Shehili

Chitaristul Richard Henshall, fondator al formației britanice Haken, a anunțat albumul său de debut solo The Cocoon, ce va fi lansat pe 26 iulie.

Richard Henshall

Henshall (chitări și clape) va fi însoțit pe acest material discografic de Conner Green (Haken) la bas și Matthew Lynch (Cynic, Nova Collective) la percuție, pe cele 8 piese ale albumului fiind invitați o mulțime de artiști printre care se numără Jordan Rudess, Marco Sfogli, David Maxim Micic, Adam Carrillo, Ben Levin, Jessica Kion și Chris Baum.

Richard Henshall – The Cocoon

Având surse de inspirație diverse, de la Bon Iver, Meshuggah sau Squarepusher la Tigran Hamasyan, albumul ni-l va dezvălui pe multi-instrumentistul Richard Henshall într-o nouă postură, cea de vocalist.

Nad Sylvan, al cărui album The Regal Bastard urmează să fie lansat pe 5 iulie, a făcut public primul single al albumului, I Am The Sea:

Nad Sylvan – I Am The Sea

Newyorkezii IZZ au anunțat al nouălea album de studio, Don’t Panic, pentru data de 21 mai.

IZZ – Don’t Panic promotional video

De la italienii Banco del Mutuo Soccorso, al căror album, Transiberiana, a apărut pe 10 mai, avem un nou video promoțional pentru piesa L’imprevisto, publicată simultan cu lansarea albumului:

Banco del Mutuo Soccorso – L’imprevisto

The Aristocrats, supergrupul format din Guthrie Govan, Bryan Beller și Marco Minnemann, au anunțat al patrulea album, You Know What…?, ce este planificat să apară pe 28 iunie. Tipic pentru stilul plin de umor care-i caracterizează, albumul se bucură de colaborarea graficianului Hajo Müller.

The Aristocrats – You Know What…?

Hajo Müller a mai lucrat și cu alți artiști din sfera Prog, foarte cunoscută fiind colaborarea lui cu Steven Wilson.

Despre strânsa legătură dintre cele două forme de expresie artistică, muzica și artele plastice, este vorba și în expoziția The Art Of Prog, ce aduce laolaltă creațiile graficianului Rodney Matthews și participarea pianistului Oliver Wakeman (fiul celebrului Rick Wakeman). Evenimentul caritabil a avut loc pe 11 mai, la Leamington Assembly, găzduit de Trinity Live.

Rodney Matthews și Oliver Wakeman

Ei bine, dacă la începutul aceste retrospective ne gândeam la vacanță, merită să facem în final o recomandare… de vacanță.

Madridul găzduiește din 10 mai până pe 15 septembrie expoziția Their Mortal Remains, ce oferă un periplu audio-vizual prin cei 50 de ani de carieră ai formației britanice Pink Floyd. Așa că dacă ajungeți prin capitala Spaniei, nu ratați această expoziție la IFEMA.

Pink Floyd’s Their Mortal Remains @ IFEMA.es
Cosmin

Cosmin

Atunci când nu coace vreun plan cu prietenii din fan clubul Dream Theater, este fie la Ateneu, fie cu gașca Jazz Fan Rising, fie schițează noi proiecte ProgNotes alături de cei mai buni coechipieri pe care și i-ar fi putut imagina vreodată.

Leave a Reply