Cu plăcută surprindere — chiar a trecut atât timp? — începem a zecea retrospectivă săptămânală, cu gândul la diversitatea și longevitatea parcursului „progresiv“ al muzicii progresive despre care scriam data trecută.

Aceastei longevități stă mărturie anunțul King Crimson, care aleg, în sfârșit, să fie prezenți pe platformele de streaming audio.

King Crimson

Astfel, în mai vom putea ascultat cele 13 albume de studio ale formației pe Apple Music, odată cu celebrarea a 50 (!!!) de ani de activitate, urmând ca în 10 iunie să debuteze și pe platforma Spotify.

Zăbovind puțin pe pământ britanic (de unde săptămâna trecută venea știrea noului album Big Big Train) aflăm despre participarea lui David Longdon, vocea inconfundabilă a octetului din Bournemouth, la concertul aniversar al trupei Magenta din 19 mai. David va cânta, împreună cu Christina Booth și Rob Reed, compoziția lui Steve Hackett, Spectral Mornings, pe care vă invităm să o urmăriți mai jos.

Spectral Mornings (Beggs, Booth, D’Virgilio, Hackett, Longdon, Reed)

Înregistrarea de mai sus, din 2015, a fost realizată în scopuri caritabile, alături de Longdon, care a contribuit și cu versuri, au mai fost și Nick Beggs și Nick D’Virgilio.

Tot despre un vocalist este și știrea ce ne vine de la Sweet Oblivion, un nou proiect pe care Geoff Tate (ex-Queensryche) l-a anunțat, împreună cu Simone Mularoni (chitări), Emanuele Casali (claviaturi) și Paolo Caridi (percuție). Albumul omonim, Sweet Oblivion, va fi lansat în 14 iunie.

Sweet Oblivion – True Colors (Official Music Video)

De la True Colors, primul single Sweet Oblivion la… Flying Colors, în zbor peste ocean, unde noi nume sunt adăugate afișului Cruise To The Edge 2020. Pentru parcursul caraibian de anul viitor, alături de legendarii Yes (că tot vorbim de longevitatea Prog-ului, nu-i așa?) vor fi Marillion, Flying Colors, Riverside, Saga, Anathema, The Flower Kings, Protocol, Gong, Le Orme, Moon Safari, Marbin și, în mod cert, lista e posibil să mai crească.

Cruise To The Edge 2020

O idee ceva mai la nord, lăsând în urmă plajele Caraibelor, descoperim apariția supriză a lui Geddy Lee, legendarul basist canadian, în show-ul The Claypool Lennon Delirium din 10 aprilie de la Danforth Music Hall în Toronto, într-un cover Beatles care a umplut de entuziasm audiența.

The Claypool Lennon Delirium feat. Geddy Lee – Tomorrow Never Knows at The Danforth Music Hall

De la tradiție la modernitate, facem pasul cu Artificial Language, al căror sound ne-a surprins extrem de plăcut și pe care vă invităm să-i descoperiți în videoclipul piesei Trail Of Lights, extras de pe albumul Now We Sleep, anunțat pentru 17 mai. Acesta este al doilea material discografic al californienilor, după albumul de debut The Observer, pe care-l puteți asculta pe Spotify.

Artificial Language – Trail of Lights

Revenim acasă, unde Am Fost La Munte Și Ne-a Plăcut, știați deja, nu? 🙂 De la AFLMȘNP (pff… spune asta repede, să vedem cum sună.. ) avem videoclip pentru piesa ce promite să ne stingă setea: Am Adus Băutura, Fetelor.

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut – Am Adus Băutură, Fetelor

Un alt exemplu de longevitate oferă italienii Banco del Mutuo Soccorso care anunță un nou album, Transiberiana, de pe care am ales să includem mai jos al doilea single, L’assalto dei lupi (primul, I ruderi del gulag, a fost publicat în urmă cu o lună). Albumul, ce urmează să fie lansat la InsideOut Music în 10 mai, vine la nu mai puțin de 25 ani distanță de precedentul.

BANCO DEL MUTUO SOCCORSO – L’assalto dei lupi

Dacă asaltul lupilor italieni v-a pus pe gânduri, Jordan Rudess ne oferă un nou fragment oniric, cu Why I Dream, de asemenea tot un al doilea single, de pe noul album al artistului, anunțat pentru 19 aprilie. Dacă aflați sau nu răspunsul din muzica lui Jordan, rămână să aflam în curând. Până atunci, vise plăcute!

Jordan Rudess – Why I Dream
Cosmin

Cosmin

Atunci când nu coace vreun plan cu prietenii din fan clubul Dream Theater, este fie la Ateneu, fie cu gașca Jazz Fan Rising, fie schițează noi proiecte ProgNotes alături de cei mai buni coechipieri pe care și i-ar fi putut imagina vreodată.

Leave a Reply