Despre rock-ul progresiv se spune deseori că este prin definiție experimental, că explorează teritorii ample de expresie și îmbină stiluri și mijloace caracteristice altor genuri.

Tot experiment și explorare este și demersul nostru, al ProgNotes.ro, iar „Săptămâna pe scurt“ nu face excepție.

Revenim azi, așadar, cu o ediție aparte a „Săptămânii“, un dublu LP dacă vreți, un long play dublu, întins pe două săptămâni, ale căror side A și side B s-au desfășurat în jurul momentului care-a marcat climaxul acestor zile care-au trecut: festivalul SoundArt și întâlnirea noastră cu Riverside.

disc 1, side A

Ca un preambul pentru ce avea să se întâmple, pe 4 martie Riverside publicau înregistrarea live a piesei Wasteland, un videoclip și o interpretare impecabile ce aveau să ne pună curiozitatea și răbdarea la încercare.

RIVERSIDE – Wasteland (Live Video)

Norvegienii Leprous, care sunt deja o prezență familiară pe scenele românești, au anunțat că lucrează la cel de-al șaselea album. Multe detalii nu sunt încă disponibile, dar e foarte posibil ca single-ul Golden Prayers să fie inclus pe acest nou material discografic. Golden Prayers a fost lansat pe 1 iunie 2018; vă invităm să-l reascultați mai jos:

LEPROUS – Golden Prayers (Single)

Despre Periphery știm deja că vor lansa un nou album la începutul lui aprilie. Al doilea single al albumului, Garden In The Bones, a fost anunțat la începutul lui martie.

Periphery – Garden In The Bones (Audio)

Soen, de asemenea, au un nou videoclip pentru piesa Covenant, extrasă de pe albumul Lotus, care a fost lansat la începutul lui februarie 2019.

Soen – Covenant (Official Video)

disc 1, side B

După retragerea basistului Dave Couper australienii Caligula’s Horse au anunțat noul membru al trupei, Dale Prinsse. Le dorim mult succes în noua formulă și sperăm să-i vedem cât mai curând cu putință și în România. Albumul lor, In Contact, lansat în 2017, s-a bucurat de aprecieri unanime, sfârșitul lui 2018 aducându-i pentru a treia oară în Europa, în turneu.

CALIGULA’S HORSE – Songs for No One (OFFICIAL VIDEO)

De pe albumul Under Stars, recent anunțat de britanicul John Mitchell (Kino, Frost*, It Bites, Arena), al treilea al trilogiei Lonely Robot, a fost lansat un prim single, Ancient Ascendant:

Un alt chitarist care ne place, de peste ocean de data asta, canadianul Nick Johnston, a anunțat pe 8 martie primul single de pe albumul Wide Eyes in the Dark ce va fi lansat pe 19 aprilie. Videoclipul piesei Gemini poate fi văzut mai jos.

Nick Johnston – Gemini

8 martie a marcat începutul festivalului SoundArt, care pentru noi a culminat cu întâlnirea cu Mariusz Duda, căruia am avut plăcerea să-i înmânăm premiul ProgNotes pentru Albumul Anului 2018. Puteți afla mai multe despre albumul câștigător, Wasteland, și despre Top ProgNotes 2018 din paginile noastre.

Riverside, Wasteland: 2018 Album of The Year

disc 2, side A

Încă sub semnul concertelor de la festival, am început o nouă săptămâna cu știri la fel de captivante. Daniel Tompkins, binecunoscutul vocalist al formației TesseracT a anunțat proiectul solo Castles, de pe care avem un prim extras, piesa Saved.

Daniel Tompkins – Saved feat. Acle Kahney (from Castles)

Din Elveția, trio-ul Cellar Darling ne-a atras atenția cu piesa Drown, pentru care animația din videoclipul de mai jos a fost creată de Costin Chioreanu, despre care cu siguranță ați mai citit în paginile noastre și a cărui viziune grafică ilustrează muzica multor artiști cunoscuți. Cellar Darling vor lansa al doilea album, The Spell, pe 22 martie, la Nuclear Blast Records.

The Mute Gods, supergrupul format din Nick Beggs (Steven Wilson, Steve Hackett), Roger King (Steve Hackett) și Marco Minnemann (The Aristocrats, The Sea Within) au lansat pe 15 martie piesa One Day, ce-l are ca invitat pe Alex Lifeson, chitaristul legendarei trupe RUSH. Albumul Atheists and Believers va fi disponibil pe 22 martie, prin intermediul InsideOut Music.

THE MUTE GODS – One Day ft. Alex Lifeson (OFFICIAL VIDEO)

disk 2, side B

Tot de la InsideOut Music vine și cel de-al doilea single semnat Devin Townsend, extras de pe albumul Empath anunțat de prolificul artist pentru 29 martie. Evermore poartă marca inconfundabilă a lui Townsend, într-un mozaic de stiluri și genuri înmănuncheat într-un carusel amețitor de sunete.

DEVIN TOWNSEND – Evermore (OFFICIAL VIDEO)

Și pentru că există-o-trupă-autohtonă-cu-nume-ciudat-care-ne-a-plăcut-și-pe-care-i-urmărim-cu-atenție, ei bine, AFLMSMP, sau Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut (am, fost, ne-a plăcut, zău!), au piesă nouă: Când Ziceai Că Pleci Pe Vapor? Răspunsul poate-l găsiți în acest single:

Cosmin

Cosmin

Atunci când nu coace vreun plan cu prietenii din fan clubul Dream Theater, este fie la Ateneu, fie cu gașca Jazz Fan Rising, fie schițează noi proiecte ProgNotes alături de cei mai buni coechipieri pe care și i-ar fi putut imagina vreodată.

Leave a Reply