Perihelion sunt o trupă de avant-garde și post-black metal din Ungaria, ale căror versuri sunt interpretate exclusiv în limba maternă. În discografia Perihelion regăsim două EP-uri: Nap fele néz (2014) și Hold (2016), dar și trei materiale discografice de lungă durată: Perihelion (2014), Zeng (2015) și Örvény (2017). Membrii trupei au anunțat de curând că urmează să lanseze și un al patrulea album, motiv pentru care am profitat de ocazie și am stat de vorbă cu chitaristul și vocalistul Vasvári Gyula. Am aflat că muzica poate depăși atât granițe teritoriale, cât și lingvistice și am încheiat interviul cu un mesaj pentru publicul care îi va auzi la SoundArt Festival 2019.

Nici măcar nu este nevoie să înțelegi versurile pentru a obține un nivel mai înalt de comprehensiune al mesajului fundamental, dacă vocea respiră odată cu muzica.

Prog Notes: Trupele Omega și Locomotiv GT, înființate în anii ‘60, respectiv ‘70, sunt unele dintre cele mai influente trupe de rock progresiv ale Ungariei. Au avut acestea vreo influență asupra muzicii Perihelion? Ce alte trupe v-au mai influențat?

Vasvary Gyula: Aceste trupe sunt cu siguranță printre cele mai bine cunoscute la nivel internațional de pe scena din Ungaria. Cu toții le apreciem arta, dar nu prea au avut influență asupra muzicii noastre. În schimb, am fost și suntem inspirați la nivel muzical de o arie variată de trupe de pe scena ungară și internațională, de la scena de punk rock către unele dintre cele mai extreme stiluri. Noi doar cântăm ce ne face plăcere și rezultatul este fără îndoială plin de atâtea influențe că întâmpinăm dificultăți să le recunoaștem mai târziu.

PN: Suntem țări vecine, ne despart o graniță teritorială și una lingvistică, dar ne apropie foarte mult muzica. Cum reușiți să transmiteți atât de multă emoție ascultătorilor, deși cântați în limba maternă și nu în engleză?

VG: Din fericire, ne-ungarii care ne ascultă muzica, au tendință să înțeleagă care e faza cu muzica noastră sau ce vrem să transmitem. Îmi place să cred că se întâmplă din cauza modului în care vocea transmite încărcătura emoțională prin intermediul muzicii. Astfel, nici măcar nu este nevoie să înțelegi versurile pentru a obține un nivel mai înalt de comprehensiune al mesajului fundamental, dacă vocea respiră odată cu muzica.

PN: Pe 12 martie se împlinesc 5 ani de când ați lansat primul material discografic, EP-ul Nap fele néz (2014). Cum ați descrie parcursul vostru muzical?

VG: Un demers fascinant, uimitor care îți taie respirația din toate punctele de vedere. Eu, ca muzician, am avut nevoie de toți acei ani de cântat în diferite trupe și de interacțiune cu tot felul de muzicieni pentru a ajunge în acest punct. Desigur, cu toții a trebuit să ne facem drum prin multe perioade și situații dificile în trecut pentru a ajunge în această proiect, pentru care intențiile și scopurile noastre sunt mult mai clare și, îndrăznesc să spun, mai mature ca niciodată. Îmi doresc să nu se termine vreodată.

PN: Feneketlen de pe EP-ul Hold (2016) este melodia care m-a cucerit de la prima audiție, este foarte expresivă și are un clip pe măsură. Feneketlen înseamnă fără fund și este, de asemenea, și numele unui lac din Ungaria. Ce ați dorit să transmiteți cu această melodie?

VG: Melodia este despre inefabila, contorsionata și bizara stare emoțională specifică iubirii. O prăpastie fără sfârșit.

artist Costin Chioreanu

PN: Numele celui mai recent album al vostru, Örvény (2017) înseamnă vârtej și cumva instrumentalul pieselor este destul de fidel acestui cuvânt, mai ales Kihalt égi Folyosók. Încercați precum Tool, să sincronizați instrumentalul cu titlul și versurile pieselor și să creați vârtejuri muzicale în interiorul acestora?

VG: În această trupă, muzica este mereu creată prima, apoi eu vin cu versurile și cu denumirea melodiilor. Asta înseamnă că versurile, titlurile melodiilor, albumului și muzica sunt concepte care se întrepătrund cu strictețe. Titlul Örvény (vârtej/ furtună) a fost ales pentru că descrie perfect muzica materialului discografic.

PN: Spuneați în descrierea albumului că versurile sunt complet cântate în limba ungară și gravitează în jurul pasajelor imaginative din subconștient. La ce fel de vise faceți referire, sunt vise frumoase sau sunt coșmaruri?

VG: Descrierea se referă în principiu la o realitate alternativă unde nimic nu se aseamănă cu realitatea. Noi suntem persoane escapiste la modul hardcore.

Muzica este asemenea unui proces de fotografiere prin care poți capta instantaneu o emoție, o trăire sau o vibrație și încerca să o imortalizezi în diverse sunete.

PN: Eu asociez muzica voastră cu poezia și dansul contemporan. Ce arte vă inspiră în compunerea pieselor?

VG: Sunt majoritatea sentimente, experiențe din lumea reală și o arie largă de vibe-uri care sunt imposibil de numit. Ca și alte forme de artă, muzica este asemenea unui proces de fotografiere prin care poți capta instantaneu o emoție, o trăire sau o vibrație și încerca să o imortalizezi în diverse sunete. Este unul dintre cele mai extraordinare momente când un muzician reușește în acest demers.

PN: Sunteți fani Twin Peaks? Ce alte seriale vă mai plac?

VG: Toți trei suntem, da. În ceea ce mă privește, nu pot să spun că-mi plac și altele, simt că îmi pierd timpul uitându-mă la seriale. Cu toate astea, al treilea sezon din Twin Peaks m-a dat cu totul pe spate.

PN: Vă pregătiți să lansați un nou album. Cu ce se va deosebi acesta față de celelalte albume din discografie? Ce tematică veți aborda?

VG: Noul nostru album are conexiuni puternice cu Örvény, dar urmează să fie ceva mai întunecat decât materialele anterioare. Este greu să descrii muzica în cuvinte, mai ales pentru că un album este mereu impresia stării emoționale pe care o avem în perioadă în care compunem. Oricum, de dată aceasta am avut un concept preliminariu de la care am plecat. Am vrut să creăm soundtrack-ul perfect pentru nivelul de escapism pe care îl împărtășim. Simt că am reușit să atingem ce aveam în minte, ceea ce e fantastic.

PN: Pentru viitorul album veți colabora în continuare cu Costin Chioreanu?

VG: Costin este un foarte bun prieten de-al nostru și e super înzestrat când vine vorba să surprindă o viziune, oricând îi descriem intențiile noastre asupra a ceea ce am vrea să vedem pe copertă și ce concept ar trebui să reprezinte. Deja am avut o scurtă discuție cu Costin despre pregătirea următorului cover pentru noul nostru album.

PN: Ce doriți să transmiteți vecinilor voștri români care vin să vă vadă la Soundart Festival?

VG: Suntem foarte încântați să cântăm în calitate de headlineri la acest incredibil festival. Am mai concertat în București de multe ori și a fost mereu o plăcere. De abia aștept!

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply