Kanaan “Windborne”

Țară: Norvegia

Gen: Psychedelic/ Fusion/ Post Rock Instrumental

Casă de discuri: El Paraiso Records

Dată de lansare: 7 Decembrie

Kanaan este un trio tânăr originar din Norvegia, care mixează sunetul puternic de chitară cu elemente de jazz, stoner, prog. Kanaan s-a născut în același spirit cu Mahavishnu Orchestra a anilor 70, dar se observă o nuanță de modernitate prin intermediul influențelor de stoner și post rock.

Windborne este albumul de debut al trupei instrumentale, de pe care au fost alese pentru promovare melodiile: A. Hausenbecken și The Groke. Pe ambele se remarcă sunetul chitării electrice care, din fusion se transformă ocazional într-o chitară distorsionată. A. Hausenbecken se caracterizează printr-un sound jazzy, plin de libertate, în timp ce, The Groke îmbină elementele de jazz cu un tempo foarte scăzut, specific stonerului. Se observă constanță în energie și creativitate și, deși muzica Kanaan este una liberă, experimentală, membrii trupei nu-și pierd nici o clipă direcția și concentrarea.

KANAAN online:

https://www.facebook.com/kanaanband/

http://elparaisorecords.com/releases/kanaan-windborne

https://soundcloud.com/kanaan-361949374

Orion Dust “Legacy”

Țară: Franța

Gen: Rock/Metal Progresiv

Dată de lansare: 14 Decembrie

Luna decembrie a fost bogată în lansările în sfera progresivă din Franța cu trupe precum Keor, Thodol, Motis, ÖfÖ Am și Orion Dust. Cea din urmă s-a remarcat prin înclinația către genul metal și prin vocea feminină a solistei Cécile Kaszowski. Printre influențele grupului se numără: Pink Floyd, King Crimson, Opeth, Porcupine Tree, Steven Wilson.

În 2017 Orion Dust lansează albumul conceptual Duality care vorbește despre depresie și natura umană, iar un an mai târziu dă naștere celui de-al doilea material discografic, Legacy.

Pentru Legacy, trupa a ales drept melodii de promovare Unrising Sun și The Stream. Prima debutează cu acorduri ușor orientale, ulterior acompaniate de vocea lui Cécile care relatează povestea albumului. Se resimt puternice influențe opethiene, însă pasajele cu voce feminină sau basul jucăuș de la 07:07 sunt dovada clară a originalității.

ORION DUST online:

http://www.orion-dust.com

https://www.facebook.com/OrionsDust/

ÖfÖ Am “Tales From Outerspace : An Octaman’s Odyssey”

Țară: Franța

Gen: Stoner Instrumental, Rock Progresiv, Hard Rock

Casă de discuri:  Slow Death, Rejuvenation Records, GabuAsso și NoT a PuB

Dată de lansare: 10 Decembrie

ÖfÖ Am este un trio francez de stoner și rock progresiv, format din toboșarul Nicolas Lebrun și chitaristul Antoine Morieres și basistul Gerard Jonquet. Muzica ÖfÖ Am este una instrumentală, iar influențele sale orbitează în jurul unor trupe precum Deep Purple, Unsane, Black Sabbath și Kyuss. Discografia trupei include EP-ul ÖfÖ Am 10’’, albumul The Beast Within, split albumele realizate alături de Karma to Burn și Lahius, și recent lansatul album Tales From Outerspace : An Octaman’s Odyssey.

Materialul francezilor reprezintă o îmbinare ritmată între riff-urile cosmice de stoner, influențele de progresiv și hard rock și pare imaginat ca o coloană sonoră de film care însoțește acțiunea.

Melodia aleasă să promoveze materialul discografic se numește  (The) Darkest Hour (Of Your Life…). și are menirea de a introduce ascultătorul în Odiseea Spațială, aflată la Limita Imposibilului, și de a-i face cunoștință cu protagonistul Octoman, care împrumută din trăsăturile fizice ale personajului mitologic Cthulhu.

ÖFÖ AM online:

https://www.facebook.com/weareofoam/

http://weareofoam.bandcamp.com

The Neal Morse Band “The Great Adventure”

Țară: SUA

Gen: Opera Rock Progresivă

Casă de discuri: Metal Blade Records, Radiant Records

Dată de lansare: 25 Ianuarie

Neal Morse și Mike Portnoy au creat împreună patru trupe, însă singura care a reușit să supraviețuiască pe o perioadă mai mare de timp și să dea cel mai bun randament, din punct de vedere muzical, este The Neal Morse Band. Activitatea intensă a trupei se reflectă în prezent în turneul internațional ce va începe pe 3 februarie în orașul Nashville, și în lansarea celui de-al doilea album, The Great Adventure, pe 25 ianurie.

Melodia cu același nume are un vibe foarte interesant, aproape că simt începutul unei noi aventuri, însă muzical, consider că nu vine cu prea multe elemente noi. The Great Adventure păstrează aceeasi direcție cu The Grand Experiment sau Momentum, aceeași dinamicitate, riff-uri asemănătoare, ușor repeditive, nimic nou.

Cu Welcome To The World, pe de altă parte, pare că The Neal Morse Band au vrut să aducă un mic tribut unor formații precum Queen sau Beatles, prin vocile multiple dramatice și narative, intercalate de bass și de solo-uri de chitară.

Materialul discografic va avea un dublu concept, continuând totodată povestea de pe The Grand Experiment, urmează doar să aflăm dacă Morse și Portnoy vor explora mai multe sound-uri, fără să se repete.

THE NEAL MORSE BAND online:

http://www.nealmorse.com/

https://www.facebook.com/nealmorse/

Evergrey “The Atlantic”

Țară: Suedia

Gen: Metal Progresiv

Casă de discuri:  AFM Records

Dată de lansare: 25 Ianuarie

The Atlantic este al unsprezecelea album de studio al trupei de semi-gothic, semi-death și metal progresiv, Evergrey și unul dintre cele mai promițătoare din ultimii 15 ani. Din discografia recentă se mai remarcă Torn și The Storm Within. De la cel din urmă, mă așteptam, ca după audierea piesei In Orbit, un featuring cu solista trupei Nightwish, Floor Jansen, să am parte de o furtună stelară, de un album conceptual de space metal. Nu s-a întâmplat, dar cu The Atlantic sunt mai optimistă și cred că lucrurile vor sta cu totul diferit.

A Silent Arc reprezintă mărturie pentru un album conceptual, pentru care marea este un laitmotiv. Tom Englund preia cârma, iar corabia (melodia) poartă ascultătorul pe tărâmuri explorate anterior de trupă, dar redescoperite și puse în valoare în 2019. Piesa cu care debuteaz[ albumul este una atmosferică, înnegurată, care scoate foarte bine în evidență abilitățile muzicale ale membrilor Evergrey, în special vocea dramatico-narativă a lui Tom Englund. A Silent Arc are deja toate caracteristicile pe care le așteptăm de la întregul material discografic: heavy, întunecat și încărcat de melancolie.

EVERGREY online:

http://www.evergrey.net

https://www.facebook.com/Evergrey/

Steve Hackett “At The Edge Of Light”

Țară: UK

Gen: Rock Progresiv

Casă de discuri: InsideOut Music

Dată de lansare: 25 Ianuarie

Steve Hackett este cunoscut pentru activitatea din super grupul de rock progresiv Genesis. Drept dovadă că artistul nu a uitat nici o clipă de începuturile carierei sale și de trupa care l-a propulsat, stă albumul Genesis Revisited: Live At The Royal Albert Hall, lansat la InsideOutMusic în 2014. Însă, Hacket se poate lăuda cu o carieră solo impresionantă ce include 25 de albume de studio, inclusiv At The Edge Of Light care are lansarea pe 25 ianuarie. Noul material discografic scoate la înaintare două melodii: Underground Railroad și Under The Eye Of The Sun.

Cu melodia Underground Railroad, Steve Hacket privește puțin în trecut, înainte ca Războiul Civil să lovească America, cu o poveste despre rețeaua de “tuneluri subterane” din Wilmington, Delaware, care i-a ajutat pe sclavii acelor timpuri să scape. Pentru a-și aduce ascultătorii mai aproape de acea perioadă istorică, muzicianul folosește instrumente precum chitară electrică, chitară acustică electrificată Dobro și muzicuță, iar pentru a reda durerea simțită de “oamenii din tuneluri”, colaborează cu două voci foarte bune, Durga and Lorelei McBroom, care au cântat în trecut cu trupa Pink Floyd.

Elementele de world music pe care le-am auzit anterior pe mai multe materiale semnate Hackett, dar cel mai pronunțat pe albumul Night Siren, se întorc. Și dacă Underground Railroad găzduiește elemente de country și western, de la jumătatea melodiei Under The Eye Of The Sun se pot auzi influențe orientale. Under The Eye Of The Sun preia în prima parte din dinamicitatea specifică grupul Yes, însă spre sfârșit se remarcă sound-ul original creat de chitara lui Hackett. Avem parte de o călătorie unică prin Monument Valley, Sedona, Grand Canyon, Uluru și deșertul Arabiei.

STEVE HACKETT online:

http://www.hackettsongs.com

https://www.facebook.com/stevehackettofficial/

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply