Alegerile de luna aceasta sunt:
Roine Stolt’s The Flower King “Manifesto Of An Alchemist”
Țară: Suedia
Gen: Rock progresiv
Casă de discuri: InsideOut Music
Dată de lansare: 23 Noiembrie
Roine Stolt este cunoscut drept chitarist, vocalist și compozitor al grupurilor The Flower Kings, Transatlantic, Agents of Mercy, Kaipa DC, pentru colaborarea cu Jon Anderson și pentru noul proiect The Sea Within. Muzicianul urmează să lanseze sub denumirea Roine Stolt’s The Flower King, noul album Manifesto Of An Alchemist, pe care vom auzi un rock progresiv bogat în elemente orchestrale și influențe din diferite decade ale genului.
Melodia promovată de Roine, Lost America, nu se ridică desigur la măreția Stardust We Are al proiectului The Flower Kings, observăm cu ușurință lipsa clapelor lui Tomas Bodin, dar și a vocii calde și puternice a lui Hasse Fröberg. Însă Stolt nu se depărtează așa tare de stilul și măiestria cu care s-a făcut remarcat de-a lungul carierei sale, iar pe Lost America auzim puțin din rock n roll-ul celor de la U2 și The Rolling Stones, influențe Genesis și Pink Floyd, dar și elemente specifice Moody Blues, cu o chitară foarte prezentă pe întreaga melodie.
Cu un timbru vocal foarte apropiat de David Gilmour, aș spune eu, Roine Stolt va străluci pe noul său material discografic, iar Manifesto Of An Alchemist va reprezenta îmbinarea perfectă dintre toate stilurile colorate și dinamice pe care le îmbracă compozițiile și aranjamentele realizate de Roine, dar și de contributorii: Jones Reingold, Hans Froberg & Michael Stolt, Marco Minnemann de la The Sea Within, Max Lorentz, Zach Kamins, Rob Townsend & Nad Sylvan.
ROINE STOLT’S THE FLOWER KING online:
http://www.facebook.com/TheFlowerKings
http://www.reverbnation.com/theflowerkings
In The Woods… “Cease The Day”
Țară: Norvegia
Gen: Progresiv/Avant garde/Doom/Black Metal
Casă de discuri: Debemur Morti Productions
Dată de lansare: 23 Noiembrie
Deși se află printre primele trupe care au folosit pentru descrierea stilului abordat denumirea Pagan Metal, In The Woods… a ajuns să fie cunoscută pentru folosirea mai multor influențe în muzică, precum progresiv, avant garde, black și doom metal. Discografia cuprinde albumele de studio: Heart of the Ages, Omnio, Strange in Stereo și Pure, iar în noiembrie, In the Woods… se aventurează într-o plimbare prin sălbăticia black metalului progresiv cu materialul Cease The Day.
Drept melodii de promovare a albumului au fost alese Respect My Solitude și Empty Streets, care se remarcă prin îmbinarea dintre tempo-ul lent, specific doom metalului, vocea caldă, bărbătească cu ritmurile rapide și vocile isterice de black metal. Singurătatea & efemeritatea par să fie principalele teme întâlnite pe album, un album care izolează ascultătorul în pădure, pentru a contempla la modul cum timpul se scurge, la alegerile importante pe care un om le are de făcut în viață și la redefinirea prezentului.
IN THE WOODS… online:
https://www.facebook.com/inthewoodsomnio/
Anneke van Giersbergen „Symphonized”
Țară: Olanda
Gen: Rock progresiv/ Simfonic
Casă de discuri: InsideOut Music
Dată de lansare: 16 Noiembrie
Cântăreața Anneke van Giersbergen, cunoscută pentru proiecte precum The Gathering, Devin Townsend Project, VUUR, lansează albumul live Symphonized care conține 11 melodii scrise de-a lungul carierei sale și interpretate alături de Residentie Orkest The Hague. Dacă proiectul cu Arjen Lucassen, The Gentle Storm înclină spre un rock simfonic, cu Symphonized, Anneke modelează melodii rock care se regăsesc pe materiale discografice lansate de The Gathering, The Gentle Storm, VUUR și le transformă într-unele pur simfonice. Spre exemplu, noua variantă Your Glorious Light Will Shine – Helsinki este mult mai sensibilă decât predecesoara sa de pe In This Moment We Are Free – Cities, dar este foarte animată de instrumentele de suflat și de percuție specifice muzicii de fanfară, din cadrul orchestrei.
Se pare că Symphonized surprinde și cu melodii noi, cum este Zo Lief, cântată în întregime în limba nativă a artistei. Notele de pian apăsate, intercalate de pauze, însoțesc vocea delicată a Annekei, care deși nu încearcă să atingă note înalte, reușește să transmită foarte mult. Sensibilitatea acestui duet voce-pian îmi amintește de cover-ul realizat de Susan Boyle, cântăreața care a câștigat Britain’s Got Talent, pentru melodia Wild Horses a celor de la The Rolling Stones. Interpretarea lui Susan obișnuiam să o ascult în liceu, și tot în acea perioadă, melodii de la The Gathering precum Forgotten, Travel sau Amity, se regăseau în playlistul meu. Sunetul ăla zbuciumat de rock alternativ s-a cizelat, s-a simfonizat și el, asemeni perioadei adolescenței, însă maturul Symphonized nu se va opri din a-mi alimenta nostalgia și a mă întoarce puțin în timp.
ANNEKE VAN GIERSBERGEN online:
www.annekevangiersbergen.com
www.facebook.com/annekevangiersbergenofficial
https://instagram.com/annekeannique
https://twitter.com/AnnekeAnnique
www.youtube.com/AguaDeAnniqueMusic
Dintre albumele de muzică progresivă lansate luna această vă mai recomandăm și: Tangent “Proxy”, Rikard Sjöblom’s Gungfly “Friendship” și Rainburn “Insignify”.
Comentarii recente