Vă propun să descoperiți trei albume lansate în luna octombrie care mi-au captat atenția:
Vola “Applause of a Distant Crowd”
Țară: Danemarca
Gen: Metal/Rock Progresiv
Casă de discuri: Mascot Records/ Mascot Label Group
Dată de lansare: 12 Octombrie
Vola este o trupă tânără de rock progresiv și experimental din Danemarca. Sunetul general Vola este reprezentat de uniunea perfectă între riff-uri djentrifuge de chitară și vocea unică lui Asgar Mygrind, solistul și chitaristul trupei. Discografia lor cuprinde la ora actuală două EP-uri: Homesick Machinery și Monsters, și albumul Inmazes, însă trupa a lansat recent și cel de-al doilea album, numit Applause of a Distant Crowd.
Pentru a promova noul material discografic, au fost alese două melodii total opuse ca sunet și tematică: Smartfriend și Ghosts. Astfel că, în timp ce inserțiile de industrial de pe Smartfriend mă duc cu gândul la trupa Samael, sampler-ul care colorează melodia Ghosts, îmi amintește de jocurile video din anii 80 sau de soneriile polifonice de telefon.
Alien Shivers încununează șirul de piese de promovare al albumului Applause of a distant crowd, cu un pian care nu numai că alunecă lin printre riff-urile liniare de chitară, dar este și cel care iese în evidență, dictează notele, pentru ca în final să aibă loc o simbioză între acesta și sintetizator.
Cu asemenea contraste putem concluziona că Applause of a distant crowd este un extraterestru cu mai multe fețe – melancolic, vintage – nu știm la ce să ne așteptăm.
VOLA online:
https://www.facebook.com/volaband/
Haken “Vector”
Țară: UK
Gen: Rock/Metal Progresiv
Casă de discuri: InsideOut
Dată de lansare: 26 Octombrie
Cu patru albume, un EP și un material audio live, la activ, trupa britanică de metal progresiv, Haken, nu are de gând să ia o pauză prea curând, ba, dimpotrivă, revine cu Vector, un album nou dinamic și heavy sau cel puțin asta este ceea ce promit piesele The Good Doctor, Puzzle Box și comunicatul de presă de pe site-ul InsideOut.
The Good Doctor este electrică, dinamică și catchy. Deși asemănătoare cu o piesă pop, ca structură și prin folosirea auto-tune-ului, consider că este cea mai bună alegere pentru piesa de promovare. Un single ce perminte o pătrundere în sound-ul general al albumului: ritmul alert, abundeța de riff-uri, ca rezultat al unui proces natural și logic de evoluție după lansarea Afinitty, precum și vocea lucrată a solistului, care aici este nazală dar melodică.
Puzzle Box debutează cu o avanlanșă de bătăi de tobe, pe care le auzim foarte pronunțat întreaga melodie. Melodia în sine este un puzzle format din baterie, riff-urile presărate pe alocuri, synth-uri care pe mine mă duc cu gândul la tastele unui interfon și, evident, timbrul inconfundabil al lui Ross.
Ross Jennings are o voce unică, poate atinge note atât în registrul grav, cât și în registrul înalt și, pe deasupra, adăugă și falsetto. El ceează adesea niște aranjamente vocale foarte elaborate, inspirat fiind de nebunia vocală caracteristică trupei Gentle Giant, dar și de simplitatea și melodicitatea cântărilor gregoriene sau de cor.
Vom auzi, așadar, o voce mult mai disciplinată pe Vector? Se va afla oare acest material discografic printrele cele mai bune ale anului? Rămâne de văzut și auzit.
HAKEN online:
https://www.facebook.com/HakenOfficial
https://twitter.com/Haken_Official
https://www.youtube.com/user/HakenOfficial
https://www.instagram.com/haken_official/
Monuments “Phronesis”
Țară: UK
Gen: Metal Progresiv
Casă de discuri: Century Media
Dată de lansare: 5 Octombrie
Britanicii de la Monuments lansează albumul Phronesis după ce, The Amanuensis i-a menținut în topul celor mai bune trupe de tech-metal. Muzica lor îmbină groove-ul necizelat cu ambianța melodică vastă care emană energie, dar păstrează o notă progresivă.
Pe noul album, Monuments încearcă să-și îmbogățească sunetul prin adăugarea de diverse instrumente clasice, diverse efecte, dar și tehnici vocale pe care le experimentează pentru prima oară. Cea mai bună dovadă este Mirror Image care debutează cu o mică simfonie: regăsim pian, vioară, și un efect de frecare a platanelor, care cumva amintește de începutul melodiei In The End de la Linkin Park. Cel mai fascinant găsesc îmbinarea dintre vocea guturală și vocea clean, care înclină chiar către stilul specific muzicii pop. La 0:56 Chris Barretto se transformă într-un Michael Jackson al djent-core-ului, același lucru se întâmplă și pe melodia Leviathan la minutul 0:29 și nici A.W.O.L, cea mai heavy dintre cele trei piese promovate, nu ocolește elementele pop.
Phronesis, Applause of a distant crowd și Vector promit să surprindă ascultătorul cu influențe noi, cu elemente și stiluri vocale variate. În final, avem parte de un octombrie spectaculos în ceea ce privește lansările în sfera progresivă.
MONUMENTS online:
http://www.facebook.com/thisismonuments
Comentarii recente