Cum? A apărut o casă nouă de discuri în peisaj? Da, asta e o veste extraordinară pentru scena muzicală autohtonă, mai ales când ne gândim că Matei Pușcaru, Alexandru Zamfir, Andra Rotariu, Andra Nicula și Nunu Racris doresc să activeze într-o zonă nu foarte bine acoperită și anume cea de Rock/Metal/Alternative și să sprijine artiștii cu un pachet întreg de servicii, de la booking, management, distribuție, la producție muzicală, promovare și export. Ce mi se pare interesant e că se angajează într-o acțiune care e din ce în ce mai cerută atât de valul de trupe talentate de la noi, cât și de clienții finali, adică publicul ascultător.

Ca să înțelegeți cât de reală este nevoia o să vă povestesc din experiența mea de om de librărie. Dacă ar fi să fac o statistică, 1 din 5 clienți care vin să afle o informație din zona multimedia, mai specific cea de muzică, și pun acea întrebare clasică cu „aveți…?”, complează cu un artist sau o trupă care nu numai că nu se regăsește în portofoliul Cărturești, dar cu siguranță nu se regăsește nici în alte puncte de vânzare mai mari cu același specific: Magazinul Muzica, Niche Records, RockShop etc. Răspunsul este simplu și nu are legătură cu rețelele de distribuție, ci cu trupele care nu au contract cu o casă de discuri și/sau timbru O.R.D.A., situație care, ignorând motivul pecuniar și lipsa promovării, este dată de numărul insuficient de case de discuri românești, majoritatea cu specific și accent pe genuri muzicale din aria mainstream.

Așadar, pentru a saluta demersul Swanboy Music și pentru a mă convinge de profesionalismul acestora și de capacitățile de organizare, am luat parte la petrecerea de lansare. În final am apreciat W3 4R3 NUM83R5, Fine it’s Pink și smallman, și am revenit în paginile Prog Notes pentru a da din experiență mai departe.

W3 4R3 NUM83R5

Pe W3 4R3 NUM83R5 i-am mai văzut live anterior în 2015, în fostul Pub S din Bacău, cântau în turneu alături de Indian Fall. Încă de atunci m-au impresionat, însă de data aceasta băieții au avut mai mult spațiu de exprimare, dovadă că energia a fost la cote maxime: nu a lipsit poziția de breakdown cu chitariștii aplecați în sincron, pedala dublă, growluri à la Six Feet Under și screamuri metalcore de calitate. Pe lângă toată dinamica actului, jocul de lumini și spectacolul breakdown-urilor, am remarcat și o stea strălucitoare în setlistul trupei, melodia Ghosts. Aceasta a început cu un solo de chitară, care a continuat într-o buclă și nu s-a oprit prea curând, decât după vreun minut și jumătate când au intervenit riff-urile, numai pentru a reveni într-un final spectaculos.

Fine it’s Pink

Fine it’s Pink vin cu un aer mult mai fin, mai diafan, dar și cu o notă mai dramatică. Încă de la prima piesă am remarcat piano mixerul și cu atât mai mult pe cea de-a doua piesă, numită Angel, mai ritmată și purtătoare de ritmuri dance anii 80. Feel Love m-a dus într-o zonă mai sensibilă, o redescoperire de sine prin purpuriul semiluminat al grădinii, o plimbare plină de oxigen și miros de lavandă, care aduce cu ea gânduri ce se încurcă prin păr, frunze și iarbă. I lay my hands on the ground și cam așa e când ne îndrăgostim, nu? Desigur, mintea s-a descrețit și totul a devenit mai limpede odată cu solo-ul epic de chitară. Tot de pe albumul Lavender Garden, piesa cu același nume ne-a făcut să ne pierdem și mai tare în grădina parfumată, iar Butterfly a venit să descopere fragilitatea sentimentelor umane prin comparația cu delicatețea faunei&florei.

smallman

smallman este o trupă înființată în 2001, care mușcă agresiv din tot ceea ce înseamnă normal și obișnuit în metal. Până în 2014 discografia acestora conținea trei albume: “smallman” (2006), “Labyrinth of Present” (2010) și “Envision” (2014), ca mai apoi, în 2016 membrii trupei să încropească o colaborare cu artistul bulgar Ivan Shopov (COOH / Balkansky), în urmă căreia ia naştere EP-ul “Inner Oceans”.

Setlistul din Expirat a cuprins o prima piesă cu nimic nelalocul ei, accente de doom și flow metal normal. De la a doua piesă însă, în scenă sunt aduse cimpoiul, tobe ușor tribale, totul învelit într-o aură de ritual. Cu o energie vulcanică experimentală, celei de a treia melodii i-au fost adăugate fluierul, chitara și apoi tobele. Însă sound-ul cameleonic cu schimb de instrumente folk s-a remarcat în special odată cu frenezia între cimpoi, ukulele și chitară. Mișcările nebune și expresive, de șaman ale solistului Cvetan Hadzhiyski erau parcă o oglindire a dansului „păgân” realizat pe scenă de Steve ”Sic” Evans-van der Harten de la trupa de folk Omnia. Și, cu toate acestea, a existat un element modern în muzica lor care a trezit sufletele fascine de ceremonie, prin elementele electronice și de sintetizator.

Cam atât de aici din Expirat. SWANBOY au în portofoliu până acum trupele: AFLMȘMP, Fine it’s, Pink, Blană Bombă, Sea Section, Pumn și virgulă, W3 4R3 NUM83R5.

Următorul concert asociat casei de discuri este Sea Section Live | Control.

Corina Grasu

Corina Grasu

Prezență delicată și binevoitoare, mereu cu zâmbetul pe buze, Corina scrie cu ușurința cu care zigzaghează printre rafturile cu cărți și muzică, multă muzică atent aleasă. Atunci când n-o găsim la Cărturești Carusel sigur e la vreun concert, sau pregătește un interviu pentru ProgNotes.

Leave a Reply